Nagyon sok üzenet és komment érkezik, amiben arra kérnek, hogy magyarázzak el trükköket, illetve fogásokat. Ezzel kapcsolatban úgy éreztem írnom kell egy hosszabb bejegyzést, amiben kifejtem a véleményemet ezzel kapcsolatban, és egyben azokkal a YouTube feltöltőkkel kapcsolatban, akik ilyen magyarázós videókat tesznek fel.

A szakmában az egész az álarcos mágussal kezdődött, aki ugye TV sorozatot csinált abból, hogy népszerű bűvésztrükkök és illúziók titkait fedte fel. Természetesen a szakmában nagy felháborodást keltett ez a dolog, de saját védelmében azt hozta fel, hogy így talán rá tudja venni a bűvészeket, hogy új trükköket találjanak ki, illetve ezzel a sorozattal újra felhívhatja a figyelmet a bűvészetre, ami talán ismét népszerű lesz.

Nos erre két dolgot szoktam mondani. Az első az új trükkökkel kapcsolatban, hogy ilyen alapon kérjük meg a Coca Colát, hogy ossza meg a kóla titkos receptjét, mert így új italt találhatnak ki. A népszerűsítést illetően pedig, hát kedves álarcos mágus, de ott van Dynamo, aki egy trükköt sem fedett fel, mégis sokkal jobban népszerűsítette a bűvészetet, mint te. Erről ennyit. Lehet Dynamo-t szeretni, vagy utálni, de a lényeg, hogy ő pozitív hatást váltott ki a bűvészettel kapcsolatban. Nézzük meg ezt kicsit jobban. Mit éltek át a nézők a két műsort nézve? Hát szerintem körülbelül ezt:

1. álarcos mágus = áhhhh csak ennyi?! Ezt így csinálják? Jaj ne már! De egyszerű.

2. Dynamo = Na ne mááááár! Ezt most hogy????!!!!! Tuti kameratrükk. Hihetetlen!

Aki ellátogatott már a Bűvész Színházba, az tudja, hogy Dynamo nem kameratrükköket, hanem egészen más bűvésztechnikákat használ, amiket élőben a Bűvész Színházban is át lehet élni, meg lehet tapasztalni, hiszen minden csak megfelelő előkészület, kézügyesség és profi bűvészkellékek kérdése.

De visszatérve a témánkra, tehát a két reakció egészen más. Amíg az álarcos mágus sok esetben csalódást váltott ki, Dynamo döbbenetet és csodálkozást. Ez lenne a bűvészet lényege! Az álarcos mágusnál azért említettem, hogy sok esetben, mert vannak, akiket valóban a kíváncsiság hajtott, de őket úgysem érdekli ÍGY a bűvészet, csupán a titkainkra kíváncsiak, nem feltétlenül a bűvészet művészetének szépségére és arra, hogy ámulatba ejtsék. :)

De mi a helyzet a YouTube-bal és a trükkleleplezős videókkal?

A technikai fejlődés a bűvészetet is elérte. Itt nem csak arra gondolok, hogy a trükköknél már modern technikát is felhasználunk, hanem az információ terjedésének sebességére is. Egyébként, ha már szóba került a technika, jómagam azok közé a bűvészek közé tartozom, akik jobban szeretik a kézügyességi trükköket, mint a technikát alkalmazóakat, hiszen az szerintem már nem bűvészet, hogy egy gombnyomás előidéz valami olyan effektet (átváltozás, csere, eltűnés, feltűnés, stb.), amiért annak idején egy bűvésznek meg kellett szenvednie, hónapokat kellett gyakorolnia. éppen ezért én a műsoraimban nem is használok ilyen trükköket, nálam a kézügyesség az első!

A videómegosztó portálokon, főleg a YouTube-on több ezer videóban lepleznek le trükköket. Ennek bizonyos esetekben anyagi okai vannak (feliratkozók gyűjtése, majd reklámbevételek, stb.), de sokan pusztán feltűnési vágyból töltik fel ezeket, hogy még több rajongójuk, vagy lájkjuk legyen. én miért nem töltök fel ilyen magyarázós videókat? Nem véletlen, hogy eddig csak keverésekről és apró fogásokról, tettem fel videókat, ez ugye a ‘Gyakoroljunk!’ sorozat. Ezek nem trükkök, de segíthet azoknak, akik már ismernek pár trükköt, vagy akik szeretnek kártyázni és valljuk be a bűvészet iránt is képes felkelteni az érdeklődést. Elárulok egy titkot. Készülök egy sorozattal, amiben elmagyarázok majd pár trükköt, de nem olyanokat, amiket fel szoktam tölteni, hanem gondosan kiválogatott mutatványokat, amikhez megvan a jogom, hogy megosszam majd veletek! Ezzel nem fogok beállni a sorba, csupán én így szeretném felkelteni az érdeklődést a bűvészet iránt. Nevezhetjük ezt egy ingyenes virtuális bűvészdoboznak majd, hiszen minden bűvésznél ezzel kezdődött, hogy megkapta élete első bűvészdobozát, viszont nem ismerek olyan hivatásos bűvészt, aki a bűvészdobozban található trükkökkel lépne fel. Ezek a videók majd olyan érdekes kis játékos trükköket magyaráznak el, amikkel gyerek, vagy felnőtt egyaránt tudja szórakoztatni a családját, barátait. Ha valaki komolyabban szeretne a bűvészettel foglalkozni, annak viszont ez kevés lesz és szüksége lesz egy Mesterre, vagy arra, hogy megvegye a trükköket, illetve hogy bűvészklubokba, bűvész iskolába, tanórákra járjon.

Így vélem, hogy azok, akik megosztják ezeket a leleplezős videókat nem tudják, hogy milyen is a bűvész lét, milyen az, amikor tagja valaki egy bűvész közösségnek. Számunkra ezeknek a trükköknek a titkai a lételemünk. Rengeteg időt és nagyon sok pénzt áldozunk arra, hogy ezt a tudást elsajátítsuk és szinten tartsuk. Mesterekhez jártunk, rendezvényekre, oktatásokra, ahol megtanultuk a fogások és trükkök helyes előadásmódját. Nincs annál rosszabb, mint amikor egy ilyen gagyi leleplezős videónál látjuk, hogy valaki úgy tanít egy fogást, ami teljesen helytelen. Velem is előfordult már, hogy jött egy tanítvány és alig bírtam kioperálni a fejéből egy fontos fogás rossz előadásmódját, amit egy ilyen videóból tanult és beletolni a fejébe a jól előadott rutint és mozdulatot. én sem és szerintem a kollégáim sem irigységből utálják ezeket a videókat, nem az zavar minket, hogy ingyen valaki megtanulja ezeket a fogásokat, hanem az, hogy ezek a videók a művészetünket csorbítják meg, hiszen ezeket az oktató videókat 99%-ban nem hivatásos bűvészek csinálják, így nem is lehetnek helyesek, és bárki aki megtanulja ezeket a trükköket, nem nevezheti magát bűvésznek, holott sokszor ez történik. (Saját példa. Találtam olyan magyarázó videót, ahol a feltöltő még arra se vette a fáradtságot, hogy saját szöveget találjon ki a trükkhöz, egy az egyben elmondta azt a szöveget és történetet, ami az én videómban volt, majd leleplezte a trükköt.) Ez az, amit mi bűvészek sértőnek találunk. Az ingyenesség vonzó, de ha valaki bűvészetet akar tanulni, annak ne legyen lehetősége ilyen szakértelmet és minőséget sose látott videókból tanulnia, hanem igenis forduljon hivatásos bűvészhez. Azt meg pláne ne tegye, hogy bűvészként próbálja eladni magát, mert ez a szakmánkat lassan teljesen porig rombolja. Sajnos a rendezvényszervező cégek (pénzügyi okokból természetesen) a pár ezer forintért bűvészkedő dilettánsokat választják majd, mi meg csodálkozunk, hivatásos profiként, több évtizedes munkával, gyakorlással, profi kellékekkel) várjuk, hogy komolyan vegyenek bennünket és árajánlatainkat? Persze, hogy nem vesznek komolyan, ha az terjed a szakmáról, hogy bárki megtanulhat a netről pár trükköt és máris bűvész. Szóval, ha legközelebb feltöltesz egy ilyen magyarázós videót, jusson eszedbe, hogy ezzel nem a bűvészetet segíted és népszerűsíted, hanem lerombolod ezt a csodás és ősi művészeti ágat, mert minden egyes ilyen videótól veszít az értékéből és fényéből, amíg lassan meg nem hal! (Aki profi énekes akar lenni, az is forduljon énektanárhoz, mert az a tudás tuti kevés, amit a zuhany alatt dalolászva sajátít­ el.)

Itt most szeretném megkérni azokat a trükk leleplezős feltöltőket, akik nézik, vagy olvassák ezt, hogy próbálják ki, milyen az, amikor magával csak a trükkel próbálnak meg hírnevet szerezni. Ezzel ugyanis semmi probléma nincs, magáról a trükkről lehet feltölteni videót, ez nem káros! Ha valaki így rájön a trükkre, azzal nincs semmi probléma, hiszen aki akar úgyis rájön, aki viszont csak élvezné a varázslatot, azt nem érdekli a megoldás. De leleplezni a trükköt bűn! Sokkal jobb érzés az, amikor egy közösség tagjaként csak ti ismeritek a titkot, mint szétkürtölni. Ha mégis leleplezitek a titkainkat, ne csodálkozzatok, mert ha bármire szükségetek lesz majd, akkor a bűvészek, vagy ennek a közösségnek a tagjai eltávolodnak majd tőletek, és hátat fordítanak. Ez így fair. Aki rombolja a művészetünket, azt kitagadjuk!

Most pedig szeretném, ha elképzelnéd a következőt. Tegyük fel hivatásos bűvész vagy. Ebből élsz, próbálod magad eladni, jönnek a felkérések, harcolsz, mert ha nincs fellépés, nincs pénz, amiből meg tudsz élni. Ahhoz viszont, hogy téged hívjanak el a fellépésre, nem csak jó bűvésznek kell lenned, hanem állandóan frissítened kell a tudásod, szinten tartani magadat, ismerned kell az aktuális trendeket. Ezért rendezvényekre jársz, új trükköket veszel. Hirtelen támad egy nagyon jó ötleted és kitalálsz egy saját trükköt! Hónapokat és nagyon, nagyon sok pénzt áldozol arra, hogy kifejleszd, majd legyártatod és elkezded árulni. A szakmának és az embereknek nagyon tetszik, elkezdenek bejönni belőle az első bevételek, ám egyszer csak azt veszed észre, hogy a YouTube-on valaki elárulja a trükködet, és hogy hogyan lehet azt házilag megcsinálni. Mérges lennél? Naná, hogy mérges. Ez pénzéhség lenne? Naná, hogy nem! Miért vannak mégis olyanok, akik irigységnek és pénzéhségnek gondolják, ha valaki pénzt kér egy trükkért, vagy a tudásáért? Sajnos sokan nem gondolnak bele, vagy nem értik, hogy egy bűvésznek a trükkök és a tudása az a termék, amiből megél. Azért kértem, hogy képzeld el magad hivatásos bűvésznek, mert így talán átérzed, hogy valóban rossz érzés, amikor a munkádat, amibe időt, pénzt és energiát fektettél, hogy létrejöjjön, egyszerűen valaki engedély nélkül ellopja és nyilvánossá teszi. Ha még mindig nem érted, hogy ez miért rossz, menj el egy könyvdedikálásra és kérd meg az írót, hogy adja oda neked a könyvét ingyen, sőt, az előző kettőt is, ha már itt tartunk. Majd küld el mit mondott. :)

Remélem nem voltam túl kemény, bár azt hiszem itt az ideje, hogy valaki bekeményítsen, kérlek nyugodtan küld el a véleményed ezzel a témával kapcsolatban, kíváncsi vagyok, te mit gondolsz erről. Remélem átérzitek a mi helyzetünket is, nekünk hivatásos bűvészeknek, akik ebből élünk, fontos, hogy megőrizzük titkainkat, hiszen ez a titok az, ami vonzóvá tesz bennünket és a bűvészeket, ettől fognak minél többen érdeklődni a bűvészet iránt. A titkok ugyanis mindig érdekesek, és ha leleplezzük őket, akkor értéküket vesztik a trükkök és így az egész bűvészet művészete is.

Törékeny szakma a miénk, ezért arra kérlek téged is, hogy inkább építsd és ápold ezt a művészeti ágat, mint rombold. Tartozz te is a közösséghez, akár hivatásos profiként, akár hobbi bűvészként és vessünk véget a csak figyelemre vágyó leleplező videósok idejének.

Kérlek oszd meg ezt a bejegyzést, hogy minél több emberhez eljusson, hogy mi bűvészek szeretnénk megmenteni művészetünket, hogy minél tovább éljen ez a szórakoztatási forma, minél több embert varázsolhassunk el, akár csak egy pillanatra is.

Éljen a bűvészet és a titkaink! Abrakadabra!